Népzene tanszak

A hagyományok iránt érdeklődő gyerekek számos népi hangszeren tanulhatnak az iskolában. Választhatnak népi hegedű, népi brácsa, népi bőgő, citera és népi ének kínálatunkból. Három tanárunk: Oberhofer Előd Csenger, Salamon Beáta és Siklósi Krisztián.

Siklósi Krisztián – népi hegedű, népi brácsa, népi bőgő, citera, népi ének

„Szekszárdon születtem 1976. szeptember 2-án. Medinán nőttem fel, általános iskolába itt jártam, a felső tagozatos osztályokat pedig Szedresben végeztem. Általános iskolás éveim alatt citera és népdalkör szakkörökön vettem rész, s több megyei és országos versenyen sikereket, helyezéseket értem el. A szekszárdi Garay János Gimnáziumban tanultam tovább ének-zene tagozatos osztályban, mellette a Liszt Ferenc Zeneiskolában énekelni és zongorázni tanultam. Az akkori lehetőségeknek megfelelően népzenét, népi brácsát kezdtem tanulni a Babits Mihály Művelődési Központban a Bartina zenekartól. (Ekkor még nem volt intézményes népzeneoktatás). A gimnázium elvégzése után egy év alatt készültem fel a Nyíregyházi Főiskola ének-zene és népzene szakára. A felkészülésemet a budapesti Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskolában a Méta zenekar tagjai segítették. Főiskolás éveim alatt végig tanulója voltam az intézménynek.

2001. szeptember 1. óta tanítok népzenét Bonyhádon a zeneiskolában. Tanítványaim sikeresen szerepeltek országos versenyeken. Több nívó- és kiemelt nívódíjjal rendelkezünk. Számos tanítványom választott zenei pályát. Felvételt nyertek Vácra és Székesfehérvárra zeneművészeti szakközépiskolába. Négy volt tanítványom ma a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanulója.

2010. június 12-én szereztem közoktatási vezetői szakképesítést. A zeneiskolában munkaközösség-vezető lettem. 1995-ben alapítottam az azóta Pro Urbe díjjal és Tolna megyei Príma díjjal kitüntetett Csurgó zenekart. Számos sikert értünk el hazai és külföldi fesztiválokon. Magyar népzenét játszunk, játszottunk. A 2000-es évek elejétől a figyelmem a gyerekek felé fordult. Óvodákban népzenei, néptáncos mozgáskoordinációs foglalkozásokat vezetek, ahol élő zenét hallhatnak a gyermekek a Csurgó zenekar tolmácsolásában. Szakmai munkámat több pályakezdő óvónő diplomamunkája témájának választotta. Mai napig dolgozom óvodákban, a zeneiskolában, s gyermekeknek koncertezünk a zenekarral.”