Táncművészet

Tanáraink a moderntánc és társastánc tanszakokon: Szarvas Szilvia és Hitter Zsolt, a néptánc tanszakon: Steiner Józsefné és Varga János.

 

Az alapfokú táncművészet-oktatás modern- és társastánc tanszakon indult el a Széchenyi István Általános Iskolában a 2003/2004. tanévben. A későbbiekben a Völgység Táncegyesület, majd a Kakasdi Sebestyén Ádám Székely Társulat gyermek és ifjúsági tánccsoportjai is csatlakoztak az iskolához. Az intézmény szervezeti felépítésének és a fenntartó változásának ellenére a táncművészeti képzések stabilan működnek mindhárom tanszakunkon: jelenleg a Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Iskola Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolájának részeként.

MODERNTÁNC TANSZAK

A 2003 szeptembere óta fennálló moderntánc képzés működésének 15 éve alatt országos hírnévre tett szert. A számos fellépés és versenyeredmény mellett jelentős a szakirányban továbbtanulók száma. Tanulóink megtalálhatók a Magyar Táncművészeti Egyetem balettművész szakán és Táncpedagógiai Intézetében, a Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium táncművészeti tagozatán, a Szegedi Kortárs Balett és az Attraction árnyszínház társulatának tagjaiként.

Táncos darabjainkat, programjainkat a bonyhádi közönség is nagy érdeklődéssel fogadja. Legnépszerűbb előadásaink az elmúlt 15 évből: A dzsungel könyve (2006), Beszélő testek (2009), A kis gyufaárus lány (2010, 2016), A pillanat ihlette művészet (2013, 2015), Tündér Lala (2013), A Pad (2013), Mondjátok hát, hogy nem reménytelen (2014), valamint szabadtéri performance-aink.

Versenyeredményeink közül a legkiemelkedőbbek: az Országos Modern-, Kortárstánc Tanulmányi Versenyen elért számos első helyezésünk és különdíjunk; a Táncpedagógusok Országos Szövetségének rendezésében megvalósuló Országos Táncművészeti Fesztiválokon elért dobogós helyezéseink; és az Országos Táncjáték Fesztiválon elért két első helyezésünk.

A táncórákon folyó munkán és versenyzésen kívül intenzív nyári/őszi tánckurzusokat szervezünk, ahol a gyerekek országos és nemzetközi hírű táncpedagógusokkal, táncművészekkel, drámatanárokkal dolgozhatnak, játszhatnak.

A tanórán kívüli tevékenységek finanszírozását igyekszünk pályázatokkal, támogatói rendezvényekkel segíteni, ebből a célból hoztuk létre az ART-KONTAKT Bonyhádi Kortárstánc Egyesületet is.