Vonós tanszak

Iskolánkban klasszikus vonós tanszakon hegedűt és gordonkát (csellót) lehet tanulni a gyerekeknek. Hegedűt Németh Orsolya, gordonkát Hervai Katalin és Színé Köntös Hedvig oktat.

Németh Orsolya – hegedűtanár

“1998-ban szereztem hegedűtanár, kamaraművész diplomát, 2003-ban pedagógus szakvizsgát tettem, pedagógus portfólióm elkészítését követően 2017. januártól Pedagógus II. fokozatba kerültem.

Zenepedagógusi pályafutásomat 1998 szeptemberében kezdtem Bonyhádon az akkor Városi Zeneiskolában. Ezt megelőzően meghatározó szerepet töltött be jó néhány művész pedagógus szakmai munkára való felkészítésemben. Rendszeresen jártam  mesterkurzusokra neves hazai művészekhez, és fontosnak tartottam a zenekari kurzusok látogatását is, ahol az együttzenélés praktikáit sajátíthattam el.

A hegedűről

A hegedű a vonós család egyik legnépszerűbb és egyben legszélesebb körben kihasználható hangszere. Megjelenése a 16. századra vezethető vissza, jelenléte a hangszeres zenében a mai napig töretlen. A hangszer virtuozitásának köszönhetően zeneszerzők sorát ihlette  szóló, kamarazenei, illetve zenekari művek írására.

A hegedűoktatásról

A hangszeres oktatás lehetővé teszi a különböző zenei stílusok megismerését, elsajátítását, hangszeren történő játszását. A képzés figyelembe veszi az életkori sajátosságokat, így az egyéni adottságokat, képességeket ennek alapján fejleszti.

Az intézményben rendszeresen tartunk növendékhangversenyeket, hogy a szülők számára is látható, illetve hallható legyen gyermekük előmenetele. A város kulturális életében is folyamatosan jelen vagyunk, tanítványainkat rendszeresen kérik fel szereplésekre, kiállításmegnyitókon való részvételre.

Az egyéni oktatás mellett lehetőség van kisebb-nagyobb kamarazenei csoportokban a közös együttzenélésre, annak örömének megismerésére. Mivel iskolánk évente felváltva megszervezi a Tolna Megyei Vonós Versenyt és a Tolna Megyei Vonós Kamarazenei Találkozót, tanszakunk rendszerint minden alkalommal képviseli  intézményünket szép eredményekkel helytállva. Az amatőr képzés mellett lehetőség van a zenei pályát választó növendékek szakirányú felkészítésére, versenyeken való részvételére is.”