Zeneismeret tanszak

Tanárok: Ányos Andrea Zsuzsanna és Kolozsvári Zoltán

A zeneismeret tanszakon iskolánkban szolfézst, zeneelméletet, valamint zenetörténetet-zeneirodalmat tanulhatnak a diákok.

A sikeres felvételi meghallgatást követően a gyermekek az első évben 2×45 percben a szolfézsórákon sajátítják el a zenei alapismereteket: dalokon, hallás-, illetve ritmusgyakorlatokon keresztül a hangszeres tanulmányokat alapozzák meg. Az előkészítő csoportban a szolfézs mellett megismerkedhetnek a hangszerekkel, így az első év végén esedékes hangszerválasztáshoz megkönnyítjük a döntést számukra. A szolfézs előképző év után a növendékek alapfokon elsajátítják a hangszeres tanulmányokhoz szükséges alapismereteket, majd 4 év után előrehozott alapvizsgát, illetve 6 év után alapvizsgát tehetnek le.

A tanévnyitó ünnepséget követően megtekinthetők a szolfézs-csoportbeosztások és a szolfézs- órabeosztások, melyek más délutáni elfoglaltsággal való ütközés esetén a szaktanárral történő megbeszélés alapján módosíthatóak. A hangszeres órák (2×30 perc) ezután kerülnek beosztásra.

A szolfézs az alapvető zenei ismereteket nyújtja a tanulóknak: a hallás és ritmikai készség elsajátítására szolgál. Az általános iskola befejeztével lehetősége van a növendékeknek a zenei pályán való továbbtanulásra, ahol felvételi követelmény a hangszertudás mellett a szolfézs is.

Versenyek

Immáron csaknem 20 éve rendezi meg a bonyhádi zeneiskola mint házigazda a Tolna Megyei Szolfézsversenyt, melyen kiemelkedő tehetségek tűnnek fel évről évre, akiknek jó része zenei pályán folytatja tanulmányait. Az írásbeli és szóbeli megmérettetésen korcsoportok szerint versenyeznek a növendékek. Legeredményesebb tanulóink: László Gábor, Hohl Zsuzsanna, Barcza Szilvia, Pálos Gabriella, Győrffy Lilla, Bősze Zsófia, Gruber Bálint, Ambrusz Előd, László Tamás, Juhász Márk András, Ferencz Péter, Juhász Janka Luca, Jenei Jázmin.

Zeneiskolánk és a tolnai Fusz János Zeneiskola szolfézs tanszaka jó kapcsolatot ápol, így évente felváltva kerül megrendezésre a Kétszólamú Éneklési Verseny, ahol a tanulók párokban való éneklésben versengenek.

A Varga Károly zenetörténész által vezetett ZENEIRODALMI VERSENY egy jó hangulatú csapatjáték, amelyen a szolfézscsoportokból verbuválódott 7–9 fős csapatok egy-egy zenetörténeti kor zeneszerzőiről kvízjátékszerűen mérhetik össze tudásukat.

A népszerű TV-műsor, az X-faktor mintájára rendeztük meg az Y-FAKTOR versenyünket, melyen növendékeink szólóéneklésben mutathatták be énektudásukat. Legemlékezetesebb résztvevői voltak: Pókai Eszter és Páli Antónia.

A „Cinegemadár” Tolna Megyei Népzenei Verseny, ahol a zeneiskolai szolfézscsoportból alakult Csillagok csoport 2018 februárjában az elődöntőben, majd a döntőben arany minősítést szerzett.